Meld u hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor de auditiedag Jong RAST 9 oktober 2011
Vacatures
Stagiaire Marketing/PR (per 05/09 2011)
Welkom bij intercultureel theater RAST in Amsterdam West.
Welkom op de website van Theater RAST. Hier vindt u informatie over Theater RAST, Jong RAST, RAST internationaal en alle aankomende voorstellingen. Als u nieuwsgierig bent naar wat RAST in het verleden heeft geproduceerd, kunt u gerust ons Archief induiken. In het Gastenboek is er de mogelijkheid om een bericht voor ons achter te laten. Voor overige vragen kunt u altijd contact opnemen met RAST via info@rast.nl of 020 5800384.
Talentgirls_voor (50K)Talentgirls_achter (67K)
Binnenkort in onze studio!
Donderdag 26 t/m zaterdag 28 mei om 20.30 uur en zondag 29 mei om 14.00 uur - Cabaretgroep MES met hun show Kierewiet
Donderdag 16 en vrijdag 17 juni - de festivalproductie van RAST DE CARAVAN

De Studiovoorstellingen dienen om experimentele - of festivalproducties uit te proberen in een intieme setting van onze studio. Laagdrempelig en verrassend. Want geslaagde Studiovoorstellingen kunnen opgenomen worden in het repertoire van RAST.

MES_Kierewiet (250K)Foto: Jean van Lingen DeCaravan_Theater-RAST (150K) Grafisch ontwerp: Mara Vissers


Nieuws
Volg ons ook op Facebook
Maandag 14 maart 2011
Tijdens de tweede editie van Family Poetry staat de moeder en zoon relatie centraal. Drie dichters van Poetry Circle Nowhere T. Martinus, Unom en Najiba Abdellaoui hebben drie zonen uit Amsterdam West geïnterviewd over hun relatie met hun moeder. Deze drie persoonlijke verhalen zijn samengebracht tot één intieme poetry performance.
Met dank aan: Arda Turkmen (zoon van de eigenaar van Grand Café Fossa), Jurriaan van der Reijden (eigenaar van Restaurant Moeders) en Hans Hofman (zoon van Mariska Hofman).


Donderdag 03 maart 2011
De Europese subsidie aanvraag voor het internationale project "Europe Now" is vandaag gehonoreerd door de EU, afdeling Cultuurprogramma.
RAST gaat hierin samen met Riksteatern uit Stockholm, Ballhaus uit Berlijn, Arcola Theater uit Londen en Talimhane uit Istanbul op zoek naar nieuwe schrijvers en nieuwe theaterteksten die gaan over migratie en de veranderende Europese identiteit.
Er worden tussen 2011 en 2013 vijf nieuwe producties gemaakt die langs alle steden gaan toeren en het werkproces wordt vastgelegd in een documentaire.
In juni volgt de eerste meeting in Stockholm en komen we met meer nieuws.

Maandag 03 januari 2011
Afgelopen jaar vierden we ons 10-jarig jubileum. Een terugblik op de feestelijke viering samen met Podium Mozaïek en het speciale jubileumconcert van het Nederlands Blazers Ensemble, het nieuwe huisorkest van Podium Mozaïek:
Zie hier een video impressie van het jubileumconcert van het NBE.
En hier de foto's van deze prachtige avond.

In het kader van dit jubileum heeft Bart Top, schrijver en adviseur Media, Cultuur en Diversiteit, een essay geschreven waarin hij een mooie balans houdt tussen kunstbeleid en persoonlijke ambities van de artistieke leiders. Tussen veranderende cultuurpolitieke opvattingen en de artistieke vrijheid die de regisseurs opeisen. Hiermee is voor het eerst het verhaal van Theater RAST in zijn geheel verteld en vastgelegd.
Download hier 'Het Verhaal van RAST' door Bart Top


Dinsdag 14 december
Twee nieuwe uitgaves van Saban

Uitgave-Saban2010 (47K)De stukken 'Kus Van De Roos' (2004) en 'Eleni en Roos' (2010) van Şaban Ol zijn door Mitos-Boyut (Istanbul) in het Turks uitgegeven. Hiervoor heeft Şaban de stukken zelf vertaald.

Eerder vertaalde Şaban voor deze uitgeverij de stukken van Paul Pourveur (Noorderlicht, Bodypeeling), en Eric De Volder (Kamer en de Man, Nachtelijk Symposium).

De vertaling is tot stand gekomen met ondersteuning van Theater Instituut Nederland (TIN).


Maandag 29 november

IN MEMORIAM
ERIC DE VOLDER
10 mei 1946 - 28 november 2010

Errol & Eric  (84K)

Met grote droefenis vernamen wij het plotselinge overlijden van Eric de Volder, onze geliefde partner in het Vlaamse theater.

Theater RAST heeft vanaf haar ontstaan samengewerkt met deze inspirerende theatermaker en zijn gezelschap Toneelgroep Ceremonia uit Gent. Artistiek leider Şaban Ol kent hem al van ver voor tijd en beschouwt hem als zijn artistieke vader.
In gezamenlijke theaterproducties als Kakkerlakken(1997) en Tolken (2008) leeft hij in onze herinnering voort. En we hadden nog zoveel plannen met hem, zoals zijn gastregie bij de in 2012 geplande productie Serce / De Mus, een productie die Eric en Şaban na aan het hart lag.

Eric de Volder was, samen met zijn levensgezel Tania Desmet, ook onze kompaan in de realisatie van de Kunstschool in Tepeboz bij Karaburun, een kustplaatsje aan de Egeïsche zee van Turkije. In de zomer repeteerden wij daar producties en organiseerden er workshops theater schrijven en foto exposities.

Eric de Volder, die parel van het Vlaamse theater, kreeg de afgelopen jaren de erkenning waar hij recht op had, ontving cultuurprijzen en werd uitgenodigd voor gastregies met gerenommeerde gezelschappen als NT Gent. Daags na de première van Woyzeck, zijn eerste regie bij dit gezelschap, is hij van ons heen gegaan.

Wij herdenken hem als volgt, in de woorden van Şaban Ol:
Sinds mijn regie opleiding
Mijn vriend voor het leven
Mijn grote broer
Mijn artistieke vader
Mijn geestelijk provocateur
Eric
Is overleden
Mijn innige deelneming
Aan Tania en de Gasten van CeremoniaMaandag 29 november
Voorprogramma Family Poetry bij Familie Demir

Voorafgaand aan de voorstelling Familie Demir op zaterdag 27 november gaven T. Martinus, Unom en Najiba Abdellaoui van het performance gezelschap Poetry Circle NOWHERE hun eigen, unieke, poëtische interpretatie van familieverhalen uit Bos en Lommer in de theaterfoyer van Podium Mozaiek.


Maandag 22 november 2010
Geslaagde schreeuw actie op het Bos en Lommerplein samen met Podium Mozaïek en het Nederlands Blazers Ensemble.
We waren natuurlijk ook aanwezig op het Leidseplein. Heeft u ook rode ballonnen voorbij zien komen, die waren van ons!


Zaterdag 25 september 2010
Na afloop van de première van Wall to Wall op vrijdag 24 september hebben we met trots de eerste tekstuitgave van RAST gepresenteerd, BACKFIRE door Anouk Saleming. Deze tekstuitgave is nu te koop bij RAST (€10,- exclusief verzendkosten), mail je bestelling naar info@rast.nl.


Donderdag 23 september 2010
In het kader van ons 10 jarig jubileum heeft Bart Top in opdracht van RAST het essay 'Het Verhaal van RAST' geschreven.

Bart Top, schrijver en adviseur Media, Cultuur en Diversiteit, heeft Theater RAST en haar producties vanaf het begin in 2001 gevolgd. Hij houdt in zijn betoog een mooie balans tussen kunstbeleid en persoonlijke ambities van de artistieke leiders, tussen veranderende cultuurpolitieke opvattingen en de artistieke vrijheid die de regisseurs Şaban Ol en Celil Toksöz en later Elike Roovers van Jong RAST opeisen.

Hiermee is voor het eerst het verhaal van RAST in zijn geheel verteld, een verhaal dat tot nu toe fragmentarisch is waargenomen door pers en publiek in de 25 theaterproducties die Theater RAST heeft uitgebracht.

Lees hier het gehele essay 'Het Verhaal van RAST' door Bart Top.


Maandag 22 juni
Wall-to-Wall_nieuw (136K) Jong RAST op het Sloterplas Festival!
Zaterdag 26 en zondag 27 juni speelt Jong RAST 'Wall to Wall' op het Sloterplas Festival
Van 14.00 - 17.00 uur, Oostoever Boulevard

Rijd mee met de vader die onderweg is naar de bank om een faillissement te voorkomen. Stap in de auto van een ruziënd stel die vertraging heeft vanaf een Grieks eiland. Om te zien wat er thuis gebeurt in de caravans met de kinderen. Zij wachten daar met de vissen en een diepvriesmaaltijd. En wachten duurt lang als de huiskamer niet goed past.

Terwijl u wordt meegezogen in de aangrijpende verhalen van deze twee gezinnen, rijden onze spelers u over het terrein van het Sloterplasfestival. Wall to Wall is gebaseerd op en met fragmenten uit Bizon&Zn van Pauline Mol en met nieuwe teksten van Anouk Saleming.

Entree is gratis, dus kom gezellig langs onze Caravan Act 'Wall to Wall'.
Kijk voor meer informatie op www.sloterplasfestival.nl

Verder op het Sloterplas Festival...
De Muzikale Karavaan in Theater De Meervaart zaterdag 27 juni om 20.15 uur.
De liederen uit onze voorstelling De Terugkeer van Olbyses van Şaban Ol komen weer tot leven in het concert De Muzikale Karavaan.
Marij van den Boom, Wilfred Klaver en Murat Toker zingen de liederen onder begeleiding van het Blaasorkest.
Daarnaast worden nieuwe composities en Turkse muziek arrangementen van Selim Doğru uitgevoerd door o.a. Hilde Labadie, Het Amsterdams Turks Muziekkoor en met een dansoptreden van volksdansvereniging Kervan.

Kom en waan jezelf in de Turkse sferen.
Entree €12,50
Kaarten zijn te bestellen bij Theater De Meervaart.

Gratis reading van de 'Verse Schrijfsels'
Zondag 27 juni om 20.30 vindt er een reading plaats in onze studio van de toneelteksten die zijn geschreven tijdens de zomerworkshops in ons Kunsthuis Tepeboz, Karaburun, Turkije.

Elike Roovers, Peter van Roermund en Mariëtte Berbee hebben tijdens deze workshops les gekregen van Eric de Volder, met drie toneelteksten als resultaat. Onder leiding van Şaban Ol zijn deze stukken geënsceneerd samen met 5 acteurs.

Patatje Mekka - Peter van Roermund Een stuk over een vader die voor Hadj naar Mekka gaat vergezeld door zijn zoon. Geïnspireerd op La Grand Voyage, een film van Ismaël Ferroukhi.
Het Spoor Bijster - Mariëtte Berbee Een trein als hoofdpersonage die raast door het multiculturele Noord Hollandse landschap
Met het Hoofd op Tafel - Elike Roovers De confrontatie tussen Penelope en haar zoon Telemachos, geïnspireerd van de epos Odysseus van Homerus.

Deze reading is gratis toegankelijk, reserveren via 020 5800384 (bereikbaar tijdens kantooruren 09:30 - 17:30 uur).

Met dank aan: Laura Branderhorst, Sinan Cihangir, Liesbeth Groenewold, Ergun Şimşek en Murat Toker, Anja Krans en Theater Istituut Nederland.


Woensdag 26 mei 2010
Damscode_Mariette-Berbee (50K) Zes van onze jongeren spelen mee in de afstudeervoorstelling van theaterdocente in spé Mariëtte Berbee, Damscode. Gedreven door een beat, battlen zij over straatjongeren - van kaaskopkakker tot kutmarokkaan - en hun wij-zij-van-de-straat-bestaan. Met: Fouad Acharrat, Vurgil Bruyning, Paulo Hetsen, Efrayim Sener, Ian Swart en Miles Zant.

Te zien in Jeugdtheater De Krakeling op zaterdag 5 juni (16.00 en 19.30 uur), zondag 6 juni (14.30) en in Theater De Engelenbak op woensdag 16 juni om 20.00 uur. Kaarten zijn te koop bij de theaters.

Concept en Regie Mariëtte Berbee
Begeleiding Bruin Otten en Elike Roovers
Technisch assistent Wilbert Slagboom
Met dank aan Studio West, Rashida Tauwnaar, Elif Uzun, Frances Sanders, Peter van Roermund, Mark Bergwerff, Marianne Burgers, Inge van Eijck, de decorwerkplaats, Puck, Marjolijn, Sophie en de klas.
Productionele ondersteuning Studio West, met dank aan Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling
Maandag 17 mei 2010
Helaas is Tarator uiteindelijk niet geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. We feliciteren BRANDEN van het Ro theater, dat de Wijkjury hen verkozen hebben.

Vrijdag 14 mei 2010
TARATOR is genomineerd door de Wijkjury Nederlands Theaterfestival 2009-2010. Morgen wordt de offiële selectie bekend gemaakt door Adelheid Roosen in het radioprogramma Opium om 17.15 uur op Radio 1.

Maandag 26 april 2010
Flexplek_Antigone (95K) De eindpresentatie van de trainingsgroepen van Jong RAST was een groot succes. Korte scènes in vergaderzalen, trappenhallen, flexplekken en in de Raadzaal, het hele gebouw werd optimaal benut. Voor het eerst in de geschiedenis van alle locatievoorstellingen van Jong RAST speelde er twee bijzondere gasten mee, namelijk Tys de Ruyter, wethouder stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, en Mira Kho, cultuurintendant Koers Nieuw West. Het was een bijzondere ervaring voor hen om het weekend van zo dichtbij mee te maken. Ze vonden het geweldig om met deze groep energieke jongeren te werken.
Voor de jongeren was dit een afsluiting van een intensieve periode vol theaterlessen bij Jong RAST.

Na een individuele evaluatie worden ze gewezen op hun talenten en hoe ze er mee verder moeten. De meesten worden aangemoedigd om volgend jaar wederom auditie te doen bij Jong RAST. Sommigen spelen mee in de coproductie met de Theaterschool, Holy Mozes van theaterdocent studente Nina Lahocsinszky, te zien op 8, 9 en 10 mei in Ostadetheater.

Holy-Mozes_Voor (22K)Holy Mozes, een muziektheatervoorstelling met hier en daar een melodramatisch lied en filosofische gedachten. Het bijbelse verhaal van Mozes opnieuw verteld met maar één zekerheid: de zoektocht naar het beloofde land zal een opvallende zijn! God en de duivel zullen elkaar in de haren vliegen en Mozes zal moeten zoeken tot hij er bij neervalt. Uiteindelijk lijkt niemand het echt te weten. Maar is dat dan zo erg? Een ode aan de twijfel.
Met Emmanuel Ohene Boafo, Jasmine van der Hell, Raymil Helstone, Sterresoet van Schooten, Larissa Stewart en Nicky Tichelaar
Reserveren via Ostadetheater, 020 6795096


Maandag 12 april 2010
Antigone_locatieproject (25K)
Zondag 18 april Eindpresentatie Trainingsgroepen Jong RAST in Stadsdeel Slotervaart
Na Tête à Tête in Stadsdeelkantoor Bos en Lommer, Young Hearts in Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer en BloodSugarSexMagik in het ZID Theater, vindt de eindpresentatie van de trainingsgroepen van Jong RAST dit jaar plaats in het Stadsdeelkantoor Slotervaart. Wethouder Paulus de Wilt zal de presentatie officieel openen.
De Griekse tragedie, Antigone, van dichter Sophokles wordt door Jong RAST op eigenzinnige wijze bewerkt. Beide trainingsgroepen van Jong RAST, in totaal 28 jongeren, zijn onder begeleiding van theaterdocenten Peter van Roermund en Rutger Esajas aan de slag gegaan met deze klassieker. Dit jaar spelen drie speciale gasten mee met de jongeren, namelijk Tys de Ruyter (wethouder Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer), Mira Kho (cultuurintendant Koers Nieuw West) en Paulus de Wilt (wethouder Stadsdeel Slotervaart).
De presentatie vindt plaats op zondag 19 april om 18.00 en 20.00 en is besloten voor familie, vrienden en genodigden.

Spel Aminata Telegraaf, Anna Kay Mastenbroek, Edna Ofori Gyamfi, Elizabeth Orock, Emmanuel Boafo, Esmee de Jong, Hajar Belkhadda, Harun Karagöz, Jaleesa Ritfeld, Jamy Guda, Joao Speijer, Laetitia van Tongeren, Larissa Stewart, Leonie Kroon, Lizanne Eveleens, Luo-Dan Luo, Molly Mensah, Odessa Huyck, Paulo Hetsen, Samantha Tiney, Sander Schaap, Shaindel Rogers, Suanne Gallardo, Wendy Echthuizen, Wilbert Slagboom, Yassine Laoikili, Yilla Fenno en Yordani Ramines Tekstbewerking en regie Elike Roovers, Peter van Roermund en Rutger Esajas Junior Docenten Dilan Yurdakul, Gianne Merien, Ian Swart, Miles Zant, Raymil Helstone, Sterresoet van Schooten en Vurgil Bruyning
Dinsdag 17 maart 2010
Groeten-uit-Amsterdam-West (22K)
RAST Weekender Eleni en Roos groot succes!
Van woensdag 10 t/m zondag 14 maart stond Podium Mozaïek geheel in het teken van de nieuwe voorstelling van RAST: Eleni en Roos. Naar aanleiding van onze voorstelling is er een bijzonder buurtproject ontstaan: Groeten uit Amsterdam West. Tien buurtbewoners zijn aan de hand van hun eigen foto uit de jaren '50-'60 geinterviewd door Shirley Brandeis (auteur van o.a. Geheugen van Bos en Lommer, Geheugen van West) over toen en nu: de veranderingen in de buurt door de komst van nieuwbouwprojecten, nieuwe culturen en nieuwe tradities. Fotografe Sandra Hoogeboom heeft geinspireerd op de oude foto een nieuwe versie gemaakt. Deze tweeluik van foto's hangt van 8 maart t/m 2 mei in de foyer van Podium Mozaïek.
Op zaterdag 13 maart vond, voorafgaand aan de voorstelling Eleni en Roos, de opening van deze expositie plaats met een prachtige vertelvoorstelling van vijf van de tien deelnemers onder regie van rasverteller Wijnand Stomp. Aan de 'keukentafel' deelden de vijf vertellers hun verhalen met het publiek in de overvolle foyer.
Alle verhalen inclusief de foto's zijn gebundeld in een prachtig vormgegeven boekje door Helma Timmermans. Dit boekje is voor €8,00 te koop aan de kassa van Podium Mozaïek en in Boekhandel Omta.
Lees hier de boekrecensie van de Westerpost.
Dinsdag 2 februari 2010
Jong RAST presentatie (48K)
Zondag 7 februari gaan onze Jong RAST’ers een spectaculaire show geven tijdens het Studio West Gala.
Alles is in het teken van Hollywood en het 5-jarig bestaan van Studio West. Jong RAST neemt het publiek mee terug naar het oude Hollywood waar ze door middel van film, dans en spel bekende sterren van toen weer in de spotlights zetten.
Het concept is bedacht door Sophie de Vries en Mariëtte Berbee, die ook de regie van deze presentatie hebben verzorgd. Beide zitten in hun laatste jaar van de theaterdocent opleiding van de Theaterschool AHK.
Voor meer informatie over het Gala, bezoek www.studiowest.nl
Klik hier voor het filmpje van de presentatie.

Vrijdag 8 januari 2010

Het jaar 2010 belooft een bijzonder jaar te worden voor RAST. In dit jaar vieren we ons 10-jarig jubileum. Samen met Podium Mozaïek die vijf jaar geleden haar deuren opende in Amsterdam Bos en Lommer gaan we dit groots vieren in september.

Deel uw verhaal met de rest van West.
We starten het jaar met de voorstelling Eleni en Roos van Şaban Ol. Gekoppeld aan deze voorstelling organiseert RAST samen met Podium Mozaïek een foto-expositie met verhalen uit de buurt uit de jaren '50 en '60.

We zijn hiervoor op zoek naar 10 tien bewoners uit Amsterdam West die mee willen werken aan deze foto expositie over de buurt. In de foto expositie staan tien buurtbewoners met elk hun eigen foto en achterliggend verhaal centraal. Tien foto’s van mooie, ontroerende, grappige, bijzondere, of alledaagse verhalen uit de jaren ‘50 en '60. Shirley Brandeis (auteur van Het geheugen van West/Het geheugen van Bos en Lommer) zal de verhalen aan de hand van de foto optekenen. Fotografe Sandra Hoogeboom (professioneel fotografe woonachtig in Bos en Lommer), zal de authentieke foto’s doen herleven, door een nieuwe versie te maken met de deelnemers. Het resultaat is een foto expositie van tien oude en tien nieuwe foto’s en tien persoonlijke verhalen. De verhalen en foto’s worden gebundeld in een mooi vormgegeven boekje. Op zaterdag 13 maart 2010 wordt de expositie feestelijk geopend in Podium Mozaïek. Vijf van de tien verhalen worden verwerkt in een vertelvoorstelling die tijdens de opening wordt opgevoerd.

Wilt u dat uw verhaal wordt verder verteld aan de buurt, meldt u zich dan aan via natalie.beckers@podiummozaiek.nl. Natalie is ook bereikbaar voor vragen of meer informatie via 020-5800380
Donderdag 10 december 2009

Xmas Dance met Jong RAST - Zondag 20 december Rozentheater
flyer-Xmas-Dance (25K)
Nowhere en Jongerentheater 020 slaan de handen ineen en zorgen samen met o.a. Jong RAST en Solid Ground Movement voor een avond dans, theater en danstheater. Klinkt ingewikkeld, maar het komt er op neer dat we een feestje gaan bouwen van boven tot onderin het Rozentheater.
Jong RAST speelt in samenwerking met Theater De Engelenbak de voorstelling "" Twee Dagen" om 21.00 uur tijdens de Xmas Dance. De voorstelling heeft eerder tijdens het Open Lab gespeeld in Theater De Engelenbak en Podium Mozaïek.

Programma:
19:30 Ontvangst met X-mas songs door Nowhere
20:00 Dansprogramma in de grote zaal (Solid 1+2, Kong Fu, NCFI, Shailesh Bahoran)
21:00 PAUZE
21:20 Voorstelling Jong RAST in de foyer & Muziekprogramma in kleine zaal
21:50 Voorstelling Jong RAST in de foyer & Muziekprogramma in kleine zaal
22:15 Afsluiting DJ Kid Sublime
Entree €2,50 (niet-leden €5)
Woensdag 19 november 2009

De Muzikale Karavaan
Zaterdag 12 december om 20.15 uur in de Philharmonie Haarlem De-Muzikale-Karavaan (89K)
Het Haarlems Symfonisch Blaasorkest o.l.v. Matthijs Broers

Met composities en voor dit concert speciaal geschreven arrangementen van Selim Doğru.
Met liederen uit De Terugkeer van Olbyses uitgevoerd door de originele cast.

Het Haarlems Symfonisch Blaasorkest organiseert in samenwerking met de Turkse volksdansgroep Kervan, componist Selim Doğru en met medewerking van RAST, het Amsterdams-Turks muziekkoor en diverse solisten De Muzikale Karavaan. Speciaal voor dit concert heeft Selim Doğru de theaterversie van de liederen uit onze voorstelling De Terugkeer van Olbyses omgeschreven naar een concertversie. De originele cast bestaande uit Marij van den Boom, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Marcel Faber, Wilfred Klaver en Murat Toker zullen de liederen uit de voorstelling speciaal voor dit concert ten gehoren brengen.
De Turkse volksdansgroep Kervan vertolkt in dit concert in kleurrijke klederdrachten drie dansen en wordt muzikaal begeleid door het blaasorkest. De Nederlandse kleinkunstenares en sopraan, Hilde Labadie, zal tijdens dit concert samen met het Amsterdams-Turks muziekkoor het Turkse Yedikule en drie andere klassieke Turkse liederen ten gehore brengen. Zij zal hierbij worden begeleid door de bekende Turkse musici, Hikmet Erdoğan op kanun en Alper Kekeç op darbuka en blaasorkest.U bent van harte welkom bij dit speciale concert in de prachtige grote zaal van de Philharmonie Haarlem.
Kaarten zijn te koop via www.hasbo.nl en www.theater-haarlem.nl
Maandag 9 november 2009

Open Lab voorstelling 3x Zeventien dagen
Zondag 15 november 2009 om 15.00 uur in Podium Mozaïek
Prijs €5,00 (kaarten zijn te bestellen via publiciteit@rast.nl of via 020 5800384)

beeld_openlab_klein (45K)
3 regisseurs - 3 stadsdelen - 3 bewerkingen

Eén verhaal over dood, begraven en rituelen.
Maar hoe zit dat nou eigenlijk bij 'ons'?


Zeventien dagen is een geestig en aangrijpend verhaal over een begrafenis die geregeld moet worden door mensen met een verschillende culturele achtergrond en de conflicten die daarmee gepaard gaan.

Eind augustus 2009 zijn de repetities begonnen voor 3x Zeventien dagen. In dit project van het Open Lab van Theater De Engelenbak nemen drie professionele regisseurs uit drie verschillende stadsdelen de theatrale bewerking van het verhaal Zeventien dagen als uitgangspunt voor hun voorstelling: Jan Willem Slort (centrum), Marion Visser (zuidoost) en Elike Roovers (West).In het kader van het experiment zullen de regisseurs hun voorstelling maken met elkaars spelers.

Regie Jan Willem Slort, Elike Roovers en Marion Visser Tekst Sharog Heshmat Manesh Bewerking Karim Traïdia Spel Ellen Deinum, Raymil Helstone, Lucinda Sedoc, Liza Sonneveld, Lotte Albers, Achmed el Jennouni, Margaretha Willemse, Dilan Yurdakul, Gerold Macnack, Vurgil Bruyning, Fritzi Ponse, Marijke van der Velden, Collin Schorea en Harold Schorer.
Maandag 2 november 2009

IN MEMORIAM
HENDRIK JAN VAN DER WOLF
4 maart 1940 - 14 oktober 2009


foto-henkvanderwolf (31K)

Tot onze grote droefenis vernamen wij het vrij plotselinge overlijden van onze geliefde oud-bestuursvoorzitter Henk van der Wolf.

Henk was betrokken bij Theater RAST vanaf de oprichting in 2000 en was gedurende 8 jaar voorzitter van ons bestuur. Wij kennen hem als een open, eerlijke, warme en betrokken bestuurder. Een echte mensen vriend.

Hij zette al zijn ervaring in de kunstwereld, o.a. als directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam, in om voor RAST te lobbyen, ontbrak vrijwel nooit bij de premières van onze voorstellingen, werd als eén van de eersten vriend van ons thuistheater Podium Mozaïek en ging met ons mee naar Turkije om de eerste voorstellingen van de grote muziektheaterproductie De kus van de Roos in Izmir en onze zomer kunstschool in Karaburun te bezoeken.

Henk was een kundig en betrokken bestuurder, met een warme belangstelling voor mensen die bij RAST werken. Maar hij was ook niet te beroerd om een slechte boodschap aan het RAST personeel uit te leggen.

Namens alle voormalige en huidige bestuursleden, de leiding en het personeel van (Jong) RAST betuigen wij ons medeleven met zijn vrouw en kinderen, familie en vrienden die zo geschokt zijn door zijn overlijden. Henk laat een leegte achter, maar zal in onze herinnering voortleven als de man die aan de wieg van RAST stond.

Imagine – John Lennon (gezongen tijdens de kerkdienst voor zijn overlijden)
Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today

Imagine there’s no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
No religion to
Imagine all the people
Living life in peace

You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the World will live as one

Woensdag 28 oktober 2009

Volgende week donderdag is de première van onze nieuwe voorstelling TARATOR in Podium Mozaïek.
Voor een voorproefje van de voorstelling, kijk dan aankomende donderdag op Salto 1 voor een rapportage van MTNL tussen 17.00-19.00 en 22.00-23.00 uur. Zaterdag wordt de aflevering ook uitgezonden op AT5 om 22.30 uur.

Nieuw dit seizoen is RAST Weekender, een idee van Podium Mozaïek en RAST. Van woensdag 4 t/m zondag 8 november staat Podium Mozaïek in het teken van Tarator, met nevenactiviteiten zoals een nagesprek op de woensdag, Diner Culturel voorafgaand aan de voorstelling op de donderdag en de vrijdag en een afsluitend concert van Amsterdam Klezmer Band op zondag.

Voor degene die op zoek zijn naar verdieping, hebben wij het RAST Weekenderpakket ontwikkeld.
Thuis inlezen, kijken, luisteren en proeven!

Het RAST Weekenderpakket van de voorstelling Tarator bestaat uit:
- de twee films Underground en Black Cat White Cat van Emir Kusturica
- de originele soundtrack van de film Underground met muziek van Goran Bregovic
- de cd Radio Pascani van Fanfare Ciocarlia
- een door de regisseur, Celil Toksoz, samengesteld receptenboek
- twee kaarten voor de voorstelling TARATOR, op de door u gekozen datum
- nabespreking met regisseur Celil Toksoz op zondag 8 november, met aansluitend een concert van de AMSTERDAM KLEZMER BAND voor twee personen.
Bestel uw RAST Weekenderpakket (à €98) via rastpakket@podiummozaiek.nl o.v.v. Bestelling RAST Weekenderpakket.

Woensdag 7 oktober 2009
Recordaantal auditanten op auditiedag Jong RAST.
Jong RAST heeft een recordaantal deelnemers gehad op de afgelopen auditiedag in de Meervaart op zondag 4 oktober jl. Van de 172 inschrijvingen stonden uiteindelijk 93 jongeren voor de glazen schuifdeuren van de Meervaart te popelen om hun talenten te laten zien. Om 11.00 uur gingen deze open en begon voor hun een spannende en intensieve dag.

De 93 deelnemers werden verdeeld in vier groepen die onder leiding van een professioneel theaterdocent een twee uur durende theaterworkshop volgde. De juryleden, bestaande uit het artistiek team van RAST, liep rond om de eerste selectie te maken. Na deze eerste ronde vielen helaas zo'n 20 mensen af. De rest ging door naar de tweede ronde, met wederom een twee uur durende workshop die het uiterste van de kandidaten vroeg. Terwijl de jury in beraad ging, dansten de deelnemers de spanning van hun lijf.

In totaal zijn er 47 deelnemers aangenomen, ingedeeld in 24 jongeren in de trainingsgroep en 23 jongeren in de trainingsgroep+. Op maandag 12 oktober is de kick off in Studio West, waar zij vervolgens elke maandag lessen gaan volgen.
In januari wordt uit de traininsgroep+ zes jongeren gekozen voor de productiegroep, die een voorstelling gaan maken die eind september in première gaat in Podium Mozaïek.

Slideshow foto's Auditiedag 2009
Woensdag 7 oktober 2009
In de Schaduw van mijn Vader komt dit jaar voor één keer weer terug op het toneel, in een versie met alleen de heren, Sinan Cihangir, Ergun Şimşek en Murat Toker. Op donderdag 15 oktober vindt Culture Meet plaats in de Stadsschouwburg Utrecht, een dag vol voorstellingen en workshops georganiseerd door Bureau Inburgering van Gemeente Utrecht. Naast In de Schaduw van mijn Vader zijn er voorstellingen te zien van Stichting V.E.T/Podium Mozaïek met Geboeid, theaterworkshops van De Utrechtse Spelen, muziekoptreden van Imetlaâ en een dansoptreden van Chrada Sheoratan.

Woensdag 30 september 2009
Aanstaande zondag is het zover. Jong RAST gaat dan weer op zoek naar nieuw theatertalent.
Jong RAST is op zoek naar:

- Jongeren tussen de 15 en 24 jaar
- Jongeren die een flinke dosis lef en creativiteit hebben
- Jongeren die ambitie hebben om van theater hun vak te maken
- Of Jongeren die gewoon in de spotlights willen staan.

Inschrijven kan via het aanmeldformulier boven aan deze pagina.

Check hier ook onze promotiefilm 2009
Maandag 21 september 2009
Elike Roovers is momenteel hard bezig met het Open Lab, de nieuwe werkplaats van Theater De Engelenbak waar professionals en amateurs uit verschillende stadsdelen van Amsterdam met elkaar samenwerken. Drie regisseurs, Elike Roovers, Jan Willem Slort (De Engelenbak) en Marion Visser (Krater Theater) werken met elkaars spelers aan het verhaal ‘3x Zeventien Dagen’ van Sharog Heshmet Manesh dat bewerkt is door Karim Traïdia.

Zeventien dagen is een geestig en aangrijpend verhaal over een begrafenis die geregeld moet worden door mensen met een verschillende culturele achtergrond en de conflicten die daarmee gepaard gaan. Sharog Hesmat Manesh komt uit Iran en is socioloog, schrijver en programmamaker. Zeventien dagen is opgenomen in de verhalenbundel Thuis. Thuis is het resultaat van het project Thuis van Onfile, associatie voor vluchteling-journalisten en schrijvers. Citaat van de achterflap:"Overal in de wereld verlaten schrijvers en journalisten hum geboortegrond, op zoek naar veiligheid of een betere toekomst. Sommigen van hen vinden in Nederland hun nieuwe thuis".

In het kader van het Kunstfactor LIVE! festival is zaterdag 26 september in de Engelenbak een preview te zien met aansluitend een gesprek over het werkproces en de resultaten. Voor de meest actuele informatie en kaartverkoop, bezoek www.kunstfactor.nl.

Zondag 8 november zijn twee van de drie voorstellingen te zien tijdens het In the Picture festival in het Bijlmer Parktheater en woensdag 11 t/m zaterdag 14 november is het hele project te zien in Theater de Engelenbak en op zondag 15 november (onder voorbehoud) in onze eigen studio in Podium Mozaïek.

Donderdag 27 augustus 2009

Na een mooie en welverdiende zomerstop is RAST weer begonnen met het nieuwe seizoen, met nieuwe producties en nieuwe uitdagingen.

Echt stilgezeten hebben we van de zomer niet gedaan. Onze eerste schrijfworkshop, Verse Schrijfsels, is in ons Kunsthuis in Karaburun (Turkije) begin augustus met succes afgerond. Een uitgebreid verslag van de schrijfworkshop is te lezen op RAST Internationaal

Het seizoen start natuurlijk op de Uitmarkt! Onze jongerenvoorstelling BACKFIRE van Jong RAST is te zien op zaterdag 29 augustus om 16.00 uur in de Theaterschool. In de hal wordt BACKFIRE the Game met veel bombarie gelanceerd. Speel en maak kans op mooie prijzen!
Als je meer informatie wilt over de aankomende producties van Theater RAST, kom dan langs onze kraam op de informatiemarkt. Je vindt ons bij kraam 6 op de Kloveniersburgwal, samen met Podium Mozaïek.

BACKFIRE van Jong RAST bijt het spits af met hun september tour. Voor het eerst in de Jong RAST geschiedenis dat ze in Amsterdam buiten de drie vaste theaters (Podium MozaÏek, Meervaart en Engelenbak) spelen en tevens hun primeur hebben buiten Amsterdam, namelijk in Utrecht! Zie speellijst

Maandag 15 juni 2009

Na jaren renovatie wordt deze zomer het KUNSThuis (Sanatevi) Tepeboz in Turkije officieel geopend. Van 23 juli t/m 8 augustus vindt de eerste schrijfworkshops plaats, onder de titel Verse Schrijfsels. De schrijfworkshops worden gegeven door Eric de Volder (artistiek leider van Toneelgroep Ceremonia) en Sema Göktaş (directrice van de faculteit Theater van de Kocaeli Universiteit). Deelnemers zijn Elike Roovers, Peter van Roermund en Mariëtte Berbee van Jong RAST en vijf studenten van Kocaeli Universiteit. . Inspirator en organisator van de workshop is Şaban Ol, artistiek leider van Theater RAST. De schrijfworkshop bestaat uit een training in actief en proefondervindelijk schrijven voor toneel.

De schrijfworkshops Verse Schrijfsels is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Karaburun, Toneelgroep Ceremonia, Kocaeli Universiteit en Theater Instituut Nederland (TIN).

Deze workshops vormen de opmaat voor de creatie van nieuw theaterrepertoire en een internationaal netwerk van toneelschrijvers en vertalers. Theater RAST en Toneelgroep Ceremonia gaan de komende jaren ook andere internationale partners benaderen om deel uit te maken van dit netwerk en te participeren in de toneelschrijf- en vertaalworkshops.

Woensdag 10 juni 2009

De première van de productiegroep van Jong RAST staat voor de deur. Morgen spelen de jongeren voor een uitverkochte zaal hun eerste echte theatervoorstelling, BACKFIRE. Een voorstelling geïnspireerd door de film Babel, waarin één pistoolschot het leven van 14 jonge mensen in vier verschillende landen verbindt. De voorstelling speelt vóór de zomer naast Podium Mozaïek ook in de Meervaart op donderdag18 juni (uitverkocht) & vrijdag 19 juni. Na de zomer is de voorstelling te zien in Theater De Engelenbak, Stadsschouwburg Utrecht, Muiderpoorttheater en het nieuwe BijlmerPark Theater.

lees meer / Zie Speellijst /Westerpost 3 juni 2009 / Interview MTNL / AmsterdamsStadsblad 10 juni 2009 / Recensie door Henk Jansen van Cue…

foto Frank Hanswijk

Jong RAST zit niet stil!

In de maand juni rijdt de Caravan Act van Jong RAST het ene festival na het andere festival af. Allereerst staat de Caravan op zaterdag 20 juni geparkeerd voor de deur van Studio West, op het Osdorpplein om daar het 5-jarig jubileum van Studio West te vieren. Op zondag 21 juni is de Caravan te zien op het Pleinfestival op Plein ’40-’45 (Geuzenveld-Slotermeer). De week daarop bivakkeert de Caravan van vrijdag 26 t/m zo 28 juni op het Sloterplas Festival www.sloterplasfestival.nl

Genoeg te doen en te beleven dus vóór de zomer!
Foto Marian Genet

Vrijdag 5 juni 2009

Dinsdag 26 mei jl. werd in het stadsdeelkantoor Slotervaart het convenant ondertekend, waarmee de samenwerking tussen Theater RAST/Jong RAST, de vier stadsdelen van Nieuw West (Bos en Lommer, Osdorp, Geuzenveld-Slotermeer en Slotervaart), De Meervaart/Studio West, AHK/Theaterschool en ROC van Amsterdam voor vier jaar is verlengd.

De aanwezigen werden allereerst getrakteerd op Kletskoppen, een voorstelling gemaakt door vier Jong RAST’ers Raymil Helstone, Ilrish Kensenhuis, Abdoelah Nadi en Priscilla Vaudelle, begeleid door Elike Roovers (artistiek leider van Jong RAST), over twee broers en twee zussen in een verzorgingstehuis. Tijdens de borrel werden de gasten per groep uitgenodigd om op bezoek te gaan in onze caravan. Met open armen werden ze verwelkomd door de moeder des huizes, totdat de chaos onaangekondigd de caravan binnenstormt.

Jong RAST ontvangt van 2009 to 2012 in totaal €460.000 van de vier stadsdelen om haar functie als kweekvijver voor jonge theatertalenten voort te zetten.

MTNL was aanwezig voor een korte reportage voor het programma In de Stad. Volg de link voor de online uitzending van het programma, het convenant komt in het eerste blok:
www.indestad.mtnl.nl/read/stad_2209

Foto Jaap Wals

Dinsdag 19 mei 2009

Theater RAST/Jong RAST is opgenomen in de TAD Gids, seizoen 2009/2010 met haar voorstellingen: Tarator, Eleni en Roos en de nieuwe voorstelling van Jong RAST. De gids wordt maandag 25 mei a.s. gepresenteerd tijdens de Theateradviesdag in Theater Frascati, Amsterdam, een dag bestemd voor de cultuurcoördinatoren uit het onderwijs. Op deze dag presenteert Jong RAST haar Caravan Act voor het publiek.

De Caravan Act rijdt na dit optreden door naar de ondertekening van het convenant op dinsdag 26 mei in Stadsdeelkantoor Slotervaart. Hier wordt het samenwerkingscontract tussen RAST, de vier stadsdelen Osdorp, Bos en Lommer, Geuzenveld-Slotermeer en Slotervaart, De Meervaart/Studio West, AHK/Theaterschool en ROC van Amsterdam ondertekend door alle betrokken partijen. Gepaard met theater performances van onze jongeren, beloofd dit een gezellige en feestelijke middag te worden, waar we het glas heffen voor Jong RAST.


Woensdag 22 april 2009

Zes spelers van Jong RAST spelen in de afstudeervoorstelling van theaterdocente in opleiding, Mariëtte Berbee. De voorstelling, Jonge Zonde, gaat zaterdag 2 mei in première in het Ostadetheater Amsterdam en is daarna nog te zien op zondag 3 mei (21.30 uur) en maandag 4 mei (20.30 uur).

De zes spelers reageren met hun eigen verhalen op het jeugdleven van Moritz, Melchior en Wendla,wier seksuele worstelingen en verlangens al in 1980 werden vastgelegd door Frank Wedekind. Toen en nu komen samen in een verhaal over de puber en zijn tijd.

Reserveer nu via Ostadetheater - 020 6795096 of via www.ostadetheater.nl

Regie en bewerking Mariëtte Berbee Spel Vurgil Bruyning, Nicolette Karidis, Chuck Kerk, Molly Mensah, Annica Muller, Efrayim Sener Regie assistent Puck van Dijk Begeleiding Elike Roovers (regie), Bruin Otten (regie en vormgeving), Daphne de Bruin (tekstbewerking) Met dank aan Marcel Rooijaards, Theater RAST, Studio West, Inge van Eijck, het decoratelier.


Dinsdag 14 april 2009

De eindpresentatie van de trainingsgroepen van Jong RAST, BLOODSUGARSEXMAGIK, was er weer één om niet te vergeten.
BloodSugarSexMagik video

Na dit daverend succes van de trainingsgroepen is Jong RAST aankomende zondag 19 april weer te zien in het ZID Theater tijdens ZIDMIXTZONDAG. Naast Jong RAST zijn muzikant Sahand Sahebdivina, videokunstenaar Camilo Barreto en danser Kay Patru uitgenodigd voor een spannende, interactieve performance. Zij gaan met hun eigen talenten improviseren en elkaar uitdagen. De presentatie is in handen van fysiek acteur Sebo Bakker.

Op het einde is er de Open Multimedia Jam. Het publiek wordt uitgenodigd om met zijn of haar talent deel te nemen aan deze Jam. Neem daarom je eigen muziekinstrument, dans- of theatertalent mee!

Het programma is van 15.00 - 17.00. De zaal is open om 14.30. ZID Theater is gevestigd op de Roos van Dekamaweg 1 in Amsterdam. Voor meer informatie zie www.zidtheater.nl of bel 020-4888449.


Woensdag 08 april 2009

Onze twee trainingsgroepen van Jong RAST, in totaal dertig jongeren, presenteren aankomende zondag 12 april hun eindpresentatie BLOODSUGARSEXMAGIK in het ZID Theater in Amsterdam. BLOODSUGARSEXMAGIK is een eigentijdse en eigenwijze bewerking naar Macbeth, de kortste en bloedigste tragedie van William Shakespeare.

Na zes maanden intensieve theaterlessen en repetities presenteren de jongeren met veel trots en plezier hun eigen voorstelling op locatie. Het hele weekend gaan zij samen met de theaterdocenten Elike Roovers, Peter van Roermund en Rutger Esajas aan de slag in het ZID Theater. Het beloofd een ware Dolby Surround Theater ervaring te worden.

Een voorspelling.
Gefluister in het donker over verraad en vergelding.
Verteerd door ambitieuze gedachten grijpt Macbeth de macht.
Maar hoe kan hij zijn kroon behouden?
In de nacht wordt de slaap vermoord, keer op keer.
Wie is de volgende?
Zal ooit nog een einde komen aan de slapeloze angst?
Een thriller waar het bloed van gaat stromen...als je tenminste nog hebt...


Spel Achmed El Jennouni, Aminata Telegraaf, Annica Muller, Arslan Aktan, Baktash Zargar, Barnaby Savage, Chuck Kerk, Claudia Ofosuhene, Efrayim Sener, Ellen Deinum, Hans La Gro, Harold Rother, Luuk Meijers, Miles Zant, Milou Gevers, Molly Mensah, Nicolette Karidis, Odessa Huyck, Raymil Helstone, Sarah Stuyling de Lange, Seyran Yildirim, Stein Janssen, Sterresoet van Schooten, Vurgil Bruyning, Wendy Echthuizen. Viool Gioia Aanstoot
Tekstbewerking en Rregie Elike Roovers, Peter van Roermund en Rutger Esajas Regie assistentie Ilrish Kensenhuis en Priscilla Vaudelle
Jong RAST - BloodSugarSexMagik - video
Donderdag 26 maart 2009

Trailer; De Terugkeer van Olbyses
Dinsdag 17 maart 2009

Vanavond is Şaban te gast bij OBA Live om te vertellen over zijn nieuwe muziektheatervoorstelling De Terugkeer van Olbyses. OBA Live is een radiotalkshow met gasten, live-muziek en publiek rechtstreeks vanuit de Openbare Bibliotheek in Amsterdam (OBA). Te horen op Radio 5 en te bekijken via internet op obalive.nl. Heb je de uitzending gemist, hier link kan je het interview met Şaban terugkijken en beluisteren.

Maandag 16 februari 2009

De spelers van De Terugkeer van Olbyses zijn al een aantal weken aan het repeteren. Op basis van improvisatie zijn zij samen met Şaban hun personages aan het uitwerken, leren ze de sirtaki dans onder begeleiding van Manolis Iskis en repeteren ze samen met Selim Doğru de liederen. Om een impressie te geven van het repetitieproces hebben we een kort filmpje opgenomen: link filmpje

Maandag 26 januari 2009

Deze week verschijnt in Turkije de door Şaban Ol vertaalde toneelteksten van 'Bodypeeling' (Paul Pourveur) en 'Nachtelijk Symposium' (Eric de Volder). De teksten worden in boekvorm uitgegeven door uitgeverij Mitos-Boyut (Istanbul). Deze druk is mede mogelijk gemaakt door het Vlaams Fonds voor de Letteren. Exemplaren zijn vanaf eind februari via RAST verkrijgbaar. Voor de volgende vertaling heeft Şaban twee Nederlandse toneelschrijvers in gedachte. Welke twee, is nog een verrassing.
Donderdag 22 januari 2009

Sinds vandaag staat Jong RAST vermeld op de website van stadsdeel Geuzenveld, één van de stadsdelen waar Jong RAST subsidie van ontvangt.
Check de site en klik op Theater Jong RAST: http://www.geuzenveld.amsterdam.nl/sport_en_vrije_tijd/kunst_en_cultuur
Maandag 6 oktober 2008

Elike Roovers, Priscilla en Dalorim winnen de prijs van “De meest indrukwekkende scène” voor hun Bergtaal versie tijdens De Theater4Daagse
Totaal verrast kregen Priscilla en Dalorim zaterdag 4 oktober te horen dat zij de prijs van “De meest indrukwekkende scene” hadden gewonnen. Uit de drie versies van Bergtaal die werden gespeeld tijdens De Theater4Daagse werd uit elke versie één scène genomineerd. Daaruit verkoos de jury die van Priscilla en Dalorim tot de winnaar!

prijs-Bergtaal3-WEB (43K)zie fotos - fotografie Erika Horwat


Nominatie beste vertaler van het jaar voor regisseur Şaban Ol

Voor het toneelstuk ‘Noorderlicht’ (Kuzey Işığı) van Paul Pourveur is theatermaker Şaban Ol onlangs genomineerd. De uitreiking is in handen van TIYATRO TIYATRO, een Turks theaterblad, en zal op 3 november plaatsvinden in Istanbul in het Kenterler Theater.


29 september 2008
Auditiedag Jong RAST was een groot succes.

Na de auditiedag van afgelopen zondag 28 september is Jong RAST weer 52 nieuwe spelers rijker! Van de 76 jongeren die zich hebben aangemeld, in de leeftijd van 14 tot 25 jaar, zijn er uiteindelijk 52 jongeren doorgegaan.

De potentiële theatertalenten kregen die dag opdrachten die ze moesten uitvoeren, in groepsverband of solo. Artistiek leiders Elike Roovers en Saban Ol en projectcoördinator Elif Uzun, liepen de groepen langs om de nieuwe talenten te spotten. Na vijf uur hard werken werd aan het eind van de dag bekend gemaakt dat er 14 jongeren zijn aangenomen voor de productieklas, deze jongeren krijgen aankomend jaar 2 keer in de week les in Studio West. In juni komt deze groep met een theatervoorstelling in Podium Mozaïek. Voor de trainingsgroep zijn 38 jongeren aangenomen, zij volgen gedurende het jaar één keer in de week les in Studio West. Vanaf 6 oktober starten de nieuwe theatertalenten gezamenlijk met hun eerste theaterles in Studio West. Vanaf 6 oktober starten de nieuwe theatertalenten gezamenlijk met hun eerste theaterles in Studio West.

alle-deelnemers_klein-WEB (50K) auditie 2008 - fotografie Igor Blok / Auditiedag 2008 video
29 september 2008
Bergtaal
'Niemand mag jullie taal spreken. Jullie taal bestaat niet meer. Vragen?'
Uit: Bergtaal

Kunstfactor en Theater De Engelenbak nodigden onder andere artistiek leider Elike Roovers (bekend van o.a. family affair) uit naast de regisseurs Jan willem Slort en Marion Visser, om samen met spelers uit verschillende Amsterdamse bevolkingsgroepen hun interpretatie van Bergtaal te presenteren tijdens de Theater4daagse. Bergtaal naar een stuk van Harold Pinter (Engeland, 1930) is een stuk die een licht werpt op de situatie van de Koerden in Turkije. Om de Koerdische opstand van 1985 de kop in te drukken werd hen geprobeerd de identiteit te ontnemen en dus ook de Koerdische taal. In 1988 werd het stuk voor het eerst gespeeld. Het stuk gaat niet perse over de verhouding tussen de Koerden en de Turken maar voor Pinter was dit wel een aanleiding om het stuk te schrijven. Het stuk kan beschreven worden als een mix tussen realistisch en absurd. Het laat zien hoe de machteloosheid van een individu is ten opzichte van diegene die zich de macht heeft toegeëigend.

Op de drie avonden is Bergtaal in drie versies te zien waarbij de makers na de laatste voorstelling de keuze voor hun interpretatie toe zullen lichten in een nagesprek.

Reserveren is mogelijk via het Centraal bespreekbureau, NES 45, tel. 020-6266866. gereserveerde kaarten zijn overdag op te halen van 13.00 tot 19.30 bij het centraal bespreekbureau of s'avonds vanaf 19.30 bij de kassa van de Engelenbak.

Aanvangstijden zijn:
Do 2 22.30 uur Comedy theater
vr 3 22.45 uur Comedy theater
za 4 20.00 uur Comedy theater


26 september 2008

Nominatie Theater RAST voor de Koplopers Top 2009
De Koplopers Top is één van initiatieven die Netwerk CS onderneemt om ervoor te zorgen dat het onderwerp 'culturele diversiteit' na 2008 een plek krijgt in het hart van de cultuursector.

Samen met 149 andere culturele organisaties en initiatieven is Theater Rast genomineerd voor een plaats in de Koplopers Top van Netwerk CS. Met dit initiatief worden voorlopers en pioniers op het gebied van diversiteit in het zonnetje gezet. In de komende tijd zullen deze organisaties uitgedaagd worden om hun diversiteitambities voor 2009 op te schrijven en daarmee een plek in de Koplopers Top te winnen.

Tijdens de laatste Netwerk CS Estafette op 19 november in The Passenger Terminal in Amsterdam worden de koplopers bekend gemaakt. Daarnaast maken alle genomineerden kans op begeleiding bij het verder ontwikkelen van hun diversiteitbeleid vanuit het VSB fonds.


Positief advies voor RAST

Met veel vreugde en trots vermelden we dat de adviesraad van het NFPK+ een positief advies heeft gegeven om RAST voor de komende vier jaar te subsidiëren. De commissie is positief over de artistieke ontwikkeling die RAST in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Zij constateert een kwalitatieve groei en een steviger artistiek profiel. De thema's die RAST aansnijdt zijn relevant en actueel. Over de omvang van de geplande activiteiten uit de commissie zich zorgelijk en adviseert de hoeveelheid en complexiteit van de activiteiten aan te passen aan de maat van de organisatie.
Over het talentontwikkelingstraject Jong RAST wil de commissie opmerken dat er nauwelijks relatie met de professionele activiteiten van RAST bestaat, zodat de meerwaarde in haar ontbreekt. Verder heeft de commissie vertrouwen dat het publieksbereik zowel in Nederland als in het buitenland in de komende jaren wordt uitgebreid. Internationalisering maakt op een natuurlijke maar nog bescheiden wijze onderdeel uit van de activiteiten en plannen van RAST. Het opgebouwde netwerk geeft de commissie ook op dit punt genoeg vertrouwen.
22 april 2008

Gefeliciteerd! Khadija Ouali en Sinan Eroglu zijn toegelaten op de AHK Acteursopleiding! Vorig seizoen hebben zij lessen gevolgd bij Jong RAST en hebben ze beiden gespeeld in de voorstelling Lucky Bastard. Nu zijn zij met succes doorgestroomd naar de AHK. Een derde doorstromer is Abdelkarim Elbaz, die aangenomen is voor de Mime-opleiding. Het houdt niet op want Koen Westbroek en Sarah van der Vlerk zijn aangenomen voor de opleiding Theaterdocent van AHK. En Wandana Bikram gaat beginnen met de studie Theaterwetenschapppen aan de UvA.
RAST wenst hen alle zes heel veel succes met deze volgende stap in de theaterwereld.


</table